Luxemburg - Rotondes


Ah, luxemburg. Aan Luxemburg heb ik alleen maar mooie herinneringen. Ik ben er nog maar een keer geweest en dat was gedurende een nacht, maar ik wil graag terug. Ik was er tijdens die noodlottige dag op die ene vakantie toen ik non-stop vanuit Denemarken naar Neuvilly-en-Argone had gereden. Rond middernacht zat ik in Luxemburg en ik was erg blij dat Duitsland uit was. In luxemburg werd ik ook van de snelweg afgegooid en toen werd het een beetje chaotisch. Er waren wat wegopbrekingen met de bijbehorende omleidingen en ik had wat problemen met de bewegwijzing. Vooral bij Luxemburg-stad heb ik even vast gezeten; vaak verkeerd gereden. Ik had al problemen om de ringweg op de te komen; op de een of andere manier kwam ik rond het centrum uit. Eenmaal op de ringweg bleek dat ik de verkeerde kant op reed (het is niet echt een ringweg, maar meer een hoefijzer), waardoor ik weer op een punt uitkwam waar ik een kwartier geleden was begonnen.
Al met al ben ik bijzonder positief over Luxemburg. Tijdens een van de omleidingen werd ik door een bosrijk, bochtig en heuvelig gebied geleid, wat natuurlijk zeer te waarderen is op de motor. Ook de geur die 's nachts in de steden hangt sprak mij erg aan en deed mij denken aan Frankrijk (steden in Duitsland ruiken 's nachts niet).

Rotonde bij ???, Luxemburg
Rotonde in Luxemburg. Exacte locatie onbekend, maar het was bij een tankstation. Foto genomen komend vanaf het tankstation, 25 Augustus 2010.

De stad waar deze rotonde staat weet ik niet meer zo goed. Het is of Echternach of Bascharage. Achter mij was een weggetje omhoog naar een pompstation. Waar de rest van de paden heen gaan weet ik niet, behalve dan dat een kant terug gaat naar het altijd gezellige Duitsland en de tegenover liggende weg wijst naar een zacht slaapmatje en een warme slaapzak op een met luidruchtige kinderen gevulde camping.

Ergens in 2012 ben ik met wat kameraden teruggekeerd. Nu was het wat leuker omdat je er ook overdag bent en dus wat van de omgeving kan zien. Daarnaast stonden we een lang weekend op een camping, dus dan heb je ook een soort van uitvalsbasis, waardoor je elke dag een andere kant op kunt. Maar het beste is natuurlijk dat je onder vrienden bent, zodat het altijd gezellig is. Waar de camping was weet ik niet meer, maar het was in de buurt van een stad. Maar dan is de hamvraag natuurlijk: Wat kun je daar allemaal doen? Het land heeft een hoofdstad met wat bezienswaardigheden, namelijk een fort, een jeu de boules vereniging, een stadscentrum, wisselend weer, en hoogteverschillen (volgens mij loopt er een drooggevallen rivierbedding doorheen). Verder kun je in Luxemburg wandelen door de bossen en heuvels, mensen passeren op weg naar een uitkijkpunt, in de stromende regen terug lopen naar de camping, boven de tunnel op een trein wachten, naar kastelen gaan, gratis parkeren op de zondag, en bbq-en. Bassie en Adriaan zijn er ook geweest in de laatste aflevering van hun Europa-reeks. Ik probeerde wat informatie over deze twee te vinden en specifieker over wat zij daar allemaal deden, maar de discussies on-line lijken meer te gaan over nabewerkingen van hun liedjes. Het schijnt wel dat de baron deze laatste gelegenheid had aangegrepen om de twee in de val te lokken. Ik kan mij nog herinneren dat hij een commando-post had opgezet op een heuvel en wat dingen deed. Uiteindelijk zal alles wel goed zijn afgelopen.

Bossen en heuvels Luxemburg

Het uitzicht tijdens een wandeling ergens in Luxemburg, ergens in 2012

Wij hadden een bepaalde wandelroute genomen die iets met de Tweede Wereldoorlog te maken zou hebben? Volgens mij heette het de bunker-route. Het was in ieder geval een mooie route door de bossen, wat dorpjes en de heuvels. Echter waren er geen bunkers, maar een soort van ondekkingsdingen/moderne kunst/cultuurspul die her en der langs de route stonden. Eenmaal bijna terug bij de auto waren er wat schapen ontsnaprt, maar daar had ik weinig van meegekregen.

Terug naar boven